×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1396/03/09 - 10:48
  • بازدید : 2048
  • تعداد بازدید : 75
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

شروع فصل بهار با افزایش موارد ابتلاء به تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) در ایران همراه بوده است.

دکتر مسعود مردانی، استاد گروه عفونی و عضو هیأت موسس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: تب خونریزی دهنده کریمه کنگو)CCHF(یک بیماری خونریزی دهنده تب دارحاداست که بوسیله کنه منتقل می شود. شیوع این بیماری بیشتردرفصل گرم سال همزمان بافصل فعالیت مخزن بیماری)کنه ها(  می باشد ودرآسیا،اروپاوافریقاوجوددارد. مرگ ومیربالاداردوهمه گیری های داخل بیمارستان آن نیزشایع هستند.

عضو کمیته کشوری   CCHFدر ادامه  توضیح داد: باوجودیکه بیماری مخصوص حیوانات است ولی مواردتک گیروهمه گیری های ناگهانی این بیماری در انسان هانیزاتفاق می افتد.

در ایران برای اولین بارشوماکوف وهمکاران درسال1970حضورCCHFدرایران راثابت کرده وآنتی بادیCCHFرادرسرم45گوسفندکه ازتهران به مسکوفرستاده شده بودشناسایی کردند.

سعیدی وهمکاران نیز درسال1354،آنتی بادی برعلیه ویروسCCHFرادر48نفراز351نفر) 13درصد( در مناطق دریای خزروآذربایجان شرقی جداکرد.

درسال1378اولین مورد قطعی اینبیماریدرایران توسط دکتر مسعود مردانی از دانشگاه علوم پزشکی شهر کرد گزارششدکه بدنبال آن کمیته کشوری تب های خونریزی دهنده در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شکل گرفت. اکنون بیش از 15 سال از شیوع این بیماری در ایران می گذرد.

راه های انتقال تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF)

 دکتر مردانی در خصوص راه های انتقال این بیماری گفت: ویروسCCHFاصولاًدرطبیعت بوسیله کنه های سخت گونهHyalomma منتقل می شود،ویروسCCHF توانائی انتقال ازطریق تخم ونیزانتقال درمراحل مختلف بلوغ کنه را دارد. مهمترین را ه آلودگی کنه،خونخواری کنهHyalomma نابالغ ازمهره داران کوچک می باشد. عفونت درانسان پس ازگزش کنه آلوده یاله کردن آن روی پوست نیزایجادمی­ شود.

بیماری درحیوانات اهلی هیچگونه علائم مشخصی نداردوخطرانتقال بیماری درانسان درطی ذبح حیوان آلوده ویایک دوره کوتاه پس ازذبح حیوان آلوده وجوددارد)بدنبال تماس باپوست یا لاشه حیوان(.

همچنین تماس باخون وبافت بیماران بخصوص درمرحله خونریزی یاانجام هرگونه اعمالی که منجربه تماس انسان باخون،بزاق،ادرار،مدفوع واستفراغ آنهاگرددباعث انتقال بیماری می شود. بیماردرطی مدتی که در بیمارستان بستری است بشدت برای دیگران آلوده کننده است،عفونتهای بیمارستانی بعدازآلودگی باخون ویا ترشحات بیماران شایع می باشند. این استاد گروه عفونی در ادامه سخنان خود افزود: دامداران وکشاورزان،کارگران کشتارگاهها،دامپزشکان وکارکنان بهداشتی ودرمانی)بیمارستا ن ها) بیشتر در معرض خطر این بیماری هستند.

 علائم بالینی تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF)

دکتر مردانی توضیح دادند: علائم بالینی بیماری با شروع تب، دردهای استخوانی عضلانی و علائم غیر اختصاصی شبیه آنفلوآنزا در فصل بهار یا تابستان شروع می شود، سپس نشانه های خونریزی و اکیموس در تنه و اندام ها دیده می شود و در مراحل پیشرفته خونریزی از ارگان های مختلف ایجاد می شود. در فرم شدید بیماری، بیمار با خونریزی و علائم DICفوت می کند و میزان مرگ و میر بیماری بین 10 تا 30 درصد است.

مطالعات محققین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که به عنوان رفرانس درمان این بیماری در کتاب مندل نیز درج شده است حاکی از کارایی درمان خوراکی داروی ریباویرین در این بیماران است. لازم بذکر است این رفرانس بعد از حدود 15 سال هنوز به نام دکتر مسعود مردانی در کتاب مندل درج شده است. همچنین این دارو در نشریه علمیCID چاپ‌شده و به‌عنوان یک داروی effectiveدر دنیا شناخته شده است.

 

پیشگیری از تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF)

استاد گروه عفونی دانشگاه برای پیشگیری از CCHFرعایت موارد زیر را متذکر شدند:

از نقطه نظر پیشگیری ضرورت دارد از تماس با کنه آلوده به ویروس و نیز افرادی که در معرض خطر این بیماری هستند (عمدتاً قصابان، سلاخان و افرادی که در کار تهیه و فروش دام می باشند)، خودداری شود  و توصیه می شود که همه شهروندان برای جلوگیری از گسترش روزافزون تب کریمه کنگو در کشور به نکات بهداشتی در این زمینه توجه کامل داشته و از خرید دام از مراکز غیرمجاز خودداری کنند. ذبح دام‌ها در کشتارگاه‌های مجاز از مهم‌ترین راه‌های جلوگیری از این بیماری در بین شهروندان و افراد درگیر با این بیماری است و مهم‌ترین وظیفه و راه پیشگیری از این بیماری جلوگیری از ذبح و فروش و عرضه غیربهداشتی و غیر مجاز دام‌ها در سطح شهر است.

قابل ذکر است که گوشت تهیه شده توسط مردم از قصابی هایی که لاشه گوشت به مهر دامپزشکی ممهور شده است، عاری از ویروس بوده و شهروندان با خیال راحت آن را می توانند مصرف کنند، زیرا بعد از ذبح حیوان به علت جمود نعشی و پایین آمدن PHبافت و گوشت، ویروس تب کنگو از بین می رود. لذا تاکید می شود که از تماس مستقیم و بدون استفاده از دستکش با گوشت نذری که بلافاصله بعد از ذبح در اختیار عزیزان قرار می گیرد، جدداً خودداری شود و ترجیحاً 24 ساعت بعد از ذبح نسبت به تقسیم  و استفاده از گوشت اقدام نمایند.

 

 

 

  • گروه خبری : آرشيو اخبار
  • کد خبر : 47098
کلید واژه
تنظیمات قالب